Āzijas mājas uzkopšanas padomi: kā ātri sakopt jebkuru telpu

Tīra un mājīga māja, kurā visas lietas ir sakārtotas un novietotas savās vietās, ir gandrīz ikviena sapnis.

Mūsdienu pasaulē ir grūti atrast laiku uzkopšanai, un daudzi cilvēki saskaras ar to, ka mājoklī uzkrājas atkritumi, un tīrība aprobežojas ar grīdu mazgāšanu un putekļu slaucīšanu.

Japāniete Marija Kondo ir revolucionāri mainījusi pieeju uzkopšanai un kļuvusi ārkārtīgi populāra. Lūk, viņas noteikumi!

Notīriet visu ar vienu piegājienu

Eksperte iesaka nevilcināties un netīrīt mājokli pa daļām. Ir vērts atvēlēt 1-2 dienas, lai iztīrītu visu māju uzreiz. Šāda lietu sakārtošana var uz visiem laikiem mainīt jūsu domāšanu un dzīves paradumus.

“Mainīt gadu gaitā iegūtos dzīvesveida ieradumus var būt ārkārtīgi grūti. Ja jums vēl nav izdevies sakārtot lietas, jūs drīz vien sapratīsiet, ka ir gandrīz neiespējami sevi apmācīt uzkopšanai pamazām. Liela tīrīšana dod redzamus rezultātus. Uzkopšana nekad nemelo. Veicot visu uzreiz, jūs redzēsiet rezultātus un sajutīsiet savu pūliņu ietekmi,” saka Marija Kondo.

Neiesaistiet savu ģimeni

Centieties sakopt vienatnē un nerādiet vīram, māsai vai mammai, ko gatavojaties izmest. Jums nav par ko kaunēties, un uzkopšanā nav nekā slikta. Taču citiem cilvēkiem tas var radīt stresu.

“Atkritumu kaudzes milzīgais apjoms var radīt viņiem trauksmi, liekot aizdomāties, vai viņi var iztikt ar to, kas viņiem palicis. Lielākajā daļā gadījumu mātes vai vīri “glābj” priekšmetus, kurus paredzēts izmest. Tomēr viņi reti valkā izmestās drēbes,” saka eksperte.

Pa vienai kategorijai

Daudziem cilvēkiem vienas kategorijas priekšmeti, piemēram, apģērbs, var atrasties dažādās istabās vai pat izkaisīti pa visu māju. Tāpēc, pēc Marijas domām, princips, kas paredz uzkopšanu pa istabām (vispirms guļamistaba, pēc tam dzīvojamā istaba utt.) – nedarbojas.

Jūs sakārtosiet skapi vai kumodi guļamistabā, un tad jūs sastapsieties ar drēbēm, kuras glabājat citā skapī, vai arī tās gulēs uz krēsla viesistabā. Un jums būs jāatkārto viss no jauna, un tas var nogalināt motivāciju.

Savāciet visas mājās esošās drēbes un sakraujiet tās uz grīdas vienā telpā. Izņemiet visus priekšmetus no netīrās veļas groza, priekšnama skapja, atvilktnēm ar sezonas un pludmales tērpiem.

Lasi vēl: Kā tīrīt mēteli un atbrīvoties no novecojušiem traipiem bez mazgāšanas un ķīmiskās tīrīšanas

“Tad paņemiet katru priekšmetu rokās un pajautājiet sev: Vai tas man sagādā prieku? Ja šis priekšmets jums sagādā prieku, paturiet to. Taču, ja apģērbs neizraisa nekādas emocijas, nav kauns no tā atbrīvoties. Visticamāk, jūs šo kleitu esat valkājuši tikai vienu reizi, un tas bija pirms daudziem gadiem,” iesaka Kondo.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment